Rebild Bakker | National park

Rebild Bakker er en nationalpark med et storslået og smukt kuperet hedelandskab hele året rundt – i foråret hvor alt springer ud i lysegrønt, om sommer i alle sine farver og alt sin vælde, om efteråret dækkes landskabet af sæsonens smukke røde, brune og gule farver, og om vinteren sænker roen sig over området under den snehvide dyne.

I området findes mange smukke vandreruter, som fx Rebild Bakker ruten, som tager dig forbi mange smukke, spændende og enestående steder.

Rebild Bakker ligger ved den lille by Rebild i Nordjylland ca. 25 km syd for Aalborg.

Nationalpark er et stort område med lyngklædte bakker, købt i 1911 af en gruppe amerikanere af dansk afstamning. 
I 1912 blev området skænket til den danske stat med den klausul, at der skulle afholdes venskabsfest med Amerika hvert år d. 4. juli.

Naturen

Rebild Bakker byder på høje stigninger, smukke udsigter, kilder og åer, og meget mere. Når man bevæger sig til top i bakkerne, får man fornemmelse af at man er højt hævet over landskabet. Men faktisk er bakkerne skabt af bl.a. dybe smeltevandsrender, og de høje bakker er derfor såkaldte ”falske” bakker.

Ved istidens afslutning har en forskydning i kridtundergrunden i Lindenborg Ådal formentlig dannet en rende for smeltevandet, hvorved tunneldalen opstod. Afsmeltningen foregik i etaper, og i bakkerne ses terrasser i flere niveauer, som er rester af is-søbunde. Det kløftede, kuperede terræn er moræne, som er furet af smeltevand, arktisk jordflydning, sandflugt m.v. Siden nåede stenalderhavet ind gennem ådalen til vejen mellem Rold Storkro og Lars Kjærs hus.

Sønderkol er et af områdets højeste punkter – 102 meter højt. Indsatsen for at komme helt op på toppen, lønner sig i rigt mål. Her mødes man af en mageløs udsigt – ikke alene til Gryden men over Lindenborg Ådal hvor man kan se de unikke bakkeformationer, de mange stier for gående, fårene der græsser og som er med til at vedligeholde naturen for blot at nævne noget dit øje kan nyde synet af.

Bakkernes åbne flader favner mange slags vegetation. De smukke bakker dækkes af lyng, revling, tyttebær, blåbær, hønsebær, ulvefod, guldblomme, enebær m.v. Krattene består af bævreasp og bøg samt spredte ege.

Hvis området får lov at ligge hen, vil bævreaspen og derefter bøgen efterhånden brede sig ud over hele arealet. For at hindre at landskabet sløres, fjernes trævæksten i de mest markante slugter og dale. Samtidig bruges får- og kreaturgræsning til naturpleje af dværgbuskene, lyng og revling m.fl.

Kilderne - Ravnkilde og Kovadsbækken - fødes af store vandårer der springer frem mellem kridtet i jorden. De rummer et særpræget insektliv, fordi temperaturen året rundt svinger meget lidt, og er året rundt ca. 7 grader. Floraen i selve kildeområderne er ligeledes sjælden og sårbar. Det er derfor ikke tilladt at færdes heri. I engene nær det kalkrige vand er der smukke orkidéer, som ikke bør plukkes.

Rebildfesten

Rebildfesten har været en tradition siden 1912, hvor dansk-amerikanere købte Rebild Bakker og forærede dem til det danske folk samtidig med, at de skabte Danmarks første nationalpark.

Én dag om året er bakkerne fest og farver. Det er på den amerikanske uafhængighedsdag, den 4. juli, hvor turister, dansk-amerikanere, lokale, verdenskendte talere og ind imellem også kongelige, samles i bakkerne og deltager i årets Rebildfest.

Der er en ganske særlig stemning i Gryden i bakkerne, når tusinder af mennesker samles for at knytte bånd og styrke venskabet mellem amerikanere og danskere.

Ved indgangen til Rebild Bakker ser man på højre hånd »Friendship Lawn«, hvor der står en skulptur og buster. Skulpturen hedder "Familien" og den symboliserer en familie, der udvandrede til USA. »Familien« blev afsløret den 4. juli 2000.

Busterne er af henholdsvis entertaineren Victor Borge, afsløret 4. juli 2001, Rebildselskabets grundlægger Max Henius, afsløret den 4 juli 2002, USA´s 27. præsident William Howard Taft, som også var Rebildselskabets første Ærespræsident, afsløret den 4. juli 2003. Såvel skulpturen som busterne er udført af skulptøren Dennis Smith, Utah, USA.

Seværdigheder

Rebild er og bliver centrum for det store turistområde omkring Rold skov. Her findes også grunden til at området kaldes de små museers land, idet man her finder en del af egnens seværdigheder: Museum Rebild, Blokhusmuseet/Lincoln Log Cabin, Lars Kjærs Hus, Top Karens Hus og Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer.

Andre begivenheder ved Rebild Bakker

Ved Rebild Bakker finder du også Opera i Rebild Bakker, der finder sted hvert år den anden søndag i august. Her kan besøgende opleve brudstykker af nogle af de kendte operetter og operaer, opført af Aalborg Symfoniorkester og den Jyske Opera, med indslag af kendte kunstnere. Tag en madkurv med, og nyd de dejlige strofer i de vidunderlige kulisser i Rebild Bakker under åben himmel.

Hvert år er der også julemarkeder i Rebild. Et af julemarkederne er "Rebild julemarked", som er et udendørs julemarked med masser af julestemning og julerier, hestevognsture, varme juledrikke og lækkerier besøges hvert år af ca. 5000 mennesker.

Del denne side

Opdateret af:

RebildPorten info@rebildporten.dk
 

Kontakt

Adresse

Rebild Bakker, Nationalpark
9520 Skørping

Fakta

 • Faciliteter

  • Kiosk
  • Restaurant/Cafe
  • Toilet
  • Parkeringsplads for busser
 • Klassifikation

  • Johanneskors
 • Type

  • Nationalpark
  • Bakker

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.837259
Latitude : 56.832667