Regeringsbunker "REGAN Vest"

REGAN Vest vil blive åbnet for offentligheden.

I Rold Skov, 60 meter under en tilgroet kridtbakke, ligger 5.500 m2 helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelig under Den Kolde Krig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig.

Anlægget har altid været omgærdet af mystik, men nu er der udsigt til, at det kan åbne for publikum – dog tidligst i 2020. Inden da venter der flere års intenst arbejde med at klargøre anlægget og de omkringliggende arealer - et arbejde, som Nordjyllands Historiske Museum er i fuld gang med.

REGAN Vest står på mange måder fuldstændigt, som da det stod færdigbygget i slutningen af 1968. Møbler, inventar, installationer osv. er langt hen af vejen identiske med de oprindelige, og det giver stedet en helt egen og unik autenticitet, der gør, at ingen går uberørt fra et besøg i REGAN Vest.

Netop autenticiteten - samt stedets særegne arkitektur med meget få udgange - gør en klargøring af REGAN Vest til en spændende, men også tidskrævende opgave, der endvidere skal tage hensyn til bygnings-fredningen fra 2014. Tilretningerne skal nemlig ske så varsomt, at de ikke skæmmer anlægget, men samtidig skal de naturligvis leve op til moderne krav til sikkerhed og publikumskomfort.

På den mere tekniske side venter en række ombygninger med henblik på klima-, tyveri- og brandsikring. Anlægget skal klimasikres, så komforten for de mange besøgende er i orden, og ikke mindst så de mange genstande på stedet sikres mod fugtskader. En stor del af oplevelsen i REGAN Vest er, at alt lige fra stempler med tekster som ”Hemmelig” og ”NATO Confidential” til køkkengrej, møbler og brevpapir står frit fremme, som om alle lige kom tilbage til arbejde efter en frokostpause. Den oplevelse skal bibeholdes ved en åbning, men det stiller store krav til både valg af og indførelse af sikringsløsninger.

Nordjyllands Historiske Museum vil med etableringen af et velkomstcenter skabe plads til udstilling og formidling af en bredere dansk og international historie, der vil bygge på resultaterne af museets forskning inden for Den Kolde Krig og det civile beredskab. Endelig skal der udvikles planer for undervisningstilbud, events, webformidling, ligesom den gule maskinmesterbolig, der også er omfattet af fredningen, skal ombygges til ”velkomststed” i 1970´er stil, der på en legende måde spiller sammen med den øvrige formidling og sikrer en helstøbt oplevelse for publikum.

"Museet understreger, REGAN Vest er ikke åbent for offentligheden, og det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt at se anlægget eller få en rundvisning. Anlægget forventes at åbne som museum indenfor de kommende år."

For interesserede i Den Kolde Krigs byggerier og civile anlæg kan vi henvise til hjemmesiden Hemmelige Steder. På hjemmesiden gives der i tekst, billeder og film et kig ind i en række koldkrigsanlæg – herunder REGAN Vest.

Del denne side

Rebild Bakker

Rebild bakker er et fantastisk sted, at vandre en tur og nyde naturen fra sin bedste side...

MEDIEDÆKNING

>  DR2 udsendelsen "Alt forladt". Se den her
>  DR1  Se TV Avisens reportage fra atombunkeren her
>  Promotion video fra Nomini-projektet - Se den på YouTube her
>  Indslag i forb. med lancering af udvidet udgave af bogen:Danmarks dybeste hemmelighed - REGAN VEST - Se det på TouTube her
>  Indslag i DR1 oktober 2010 i forbindelse med udgivelse af bogen: Danmarks dybeste Hemmelighed - Se det på YouTuber her
>  Promotion for bogen: Danmarks dybeste hemmelighed - Se videoen her
>  Indslag fra TV2 i 2009 om Regan Vest - Se det på YouTube her

Det sker i Rebild

Begivenhedskalender - Det sker i Rebild

Der er rigtig mange arrangementer i Rebild og du kan finde den store oversigt lige her...