©  Foto:

Store Økssø

Store Økssø er beliggende vest for Mosskov Pavillonen.

Rundt om søen finder du en skøn afmærket vandrerute, hvor du oplever søen mange smukke vinkler. På din tur når du forbi Havemose, St. Økssømose og går inde mellem skovens høje træer. En smuk tur, hvor man både kan køre med kørestol og klapvogn/barnevogn. 

Find Store Økssø på Rold Skov Kortet, syd for Skørping.

BADNING I STORE ØKSSØ

Hvis du vil bade er søen et skønt sted at bade og her du finder noget af det reneste badevand i Nordjylland. Ved den østlige del af søen findes to fine badestrande og en lang badebro, og to store græsarealer, hvor du kan slå dig ned med tæppe og håndklæde. Langs bredden er vandet lavt de første par meter, så børn kan trygt bade og voksne kan soppe. Når du kommer længere ud falder bunden mod søen midte og så kan de lidt større børn og voksne svømme, og måske prøve den afmærkede svømmerute på 1570 meter. Badning i Store Økssø er ideelt til både børn og voksne.

Vandet er næringsfattigt og søen er en af de reneste i Nordjylland. Dog er vandet meget brunt, men dette skyldes svært nedbrydelige humus-stoffer, der trænger ud i søen fra de omkringliggende skovarealer. Det brune vand er ganske ufarligt, men gør det svært at se gennem vandet. Af samme årsag trænger der meget lidt lys ned til bunden, og der er stort set ingen bundvegetation. Så undgå hvidt badetøj for at undgå misfarvninger.

FAKTA OM SØEN

Selve søen ligger 65 meter over havets overflade og dækker et areal på ca. 33 ha.  På sit dybeste på midten, er der ca. 7,5 meter fra bund til overflade. 

Søen tilhører den dystrofe søtype med surt, brunt vand. 
Den brune farve skyldes søvandets store humusindhold. Under 2. verdenskrig udgravedes en del tørvemoser på søens vestside, hvorved der fremkom en del tørvegrave.

Det er tilladt at fiske i søen. Hvis du er mellem 18 og 65 år skal du dog huske at købe fiskekort, som du kan gøre via linket her. 

Om vinteren er søen populær til vinterbadning - her er badebro med stige.