©  Foto:

Ravn

Vidste du at guden Odin siges at have 2 ravne, Hugin og Munin. Ravnene flyver hver morgen ud og samler informationer og kommer hver aften tilbage til odin og bringer ham nyt om verden. 

RAVNEN

Familie: Kragefuglene

Vægt: 800-1500g 

Levevis: Livslange par 

Føde: Overvejende af ådsler, med også æg, insekter, affald mm.

 

Ravnen er Danmarks største kragefugl og har et vingefang på op mod halvanden meter! Ravnen har en helt sort fjerdragt, sort kraftigt næb og sorte ben. I Danmark bygger ravnen primært rede i høje, gamle løvtræer, bl.a. i Urskoven i Rold Skov. 

 

En upopulær beboer

Ravnen har gennem historien været forfulgt og upopulær- til dels på grund af overtro. Tilbage i vikingetiden og middelalderen, da den nordiske mytologi var dominerende i Danmark, var ravnene forbundet med guden Odin. Gennem ravnene Hugin og Mugins øjne, kunne Odin holde øje med hele verden. Senere, da kristendommen kom til, troede man at ravnene havde forbindelse til mørke og onde kræfter. Desuden var den upopulær pga. dens natur som ådselæder. 

Fra midten af 1800-tallet blev ravnen forfulgt og allerede i 1950 var arten næsten udryddet i Danmark. I 1950 var der kun 16 par tilbage i Danmark. I 1960 blev ravnen fredet og i dag er der over 1000 ynglende par. 

 

Et godt hoved 

Ravnen er, til trods for dens dårlige ry, en helt unik fugl. Ravnen er nemlig den kragefugl med den største hjerne og er bl.a. kendt for dens problemløsningsevner. Ravnen kan bl.a. imitere andre arters lyde, herunder menneskers tale. 

Man har observeret hvordan ravne hidkalder ulve og prærieulve til et dødt dyr, så rovdyrene kan åbne kadaveret og således skabe bedre adgang til kødet. Ligeledes har tamme ravne lært at snakke ligesom papegøjer kan.