Min Naturbog

Tænd et bål | Min Naturbog

Foto: Rebild Kommune

Læn jer gerne tilbage og nyd roen omkring et bål. Bålet kan både bruges til at hygge sig omkring, men også til at lave mad på. Husk altid at slukke bålet helt, når du forlader det. Mange steder er der både stillet brænde og værktøj til rådighed, som giver en masse gode oplevelser.

3 båltyper

Pyramidebålet
Dette klassiske bål kan snildt bruges til mindre lejrbål, men du skal være opmærksom på, at bålet hurtigt brænder ud. Hvis du gerne vil sidde over bålet i længere tid og måske lave mad, anbefaler vi, at I bygger et af de to andre bål, som du kan læse om her nedenunder. Pyramidebålet bygges ved at balancere pindene på tværs ind over hinanden med nogle mindre optændingsgrene indenunder. Bålet er illustreret herunder.

Pyramidebål


Pagodebålet
Pagodebålet er velegnet til når du gerne vil have gløder i en fart, og giver et særligt godt lys og varme. Bålet bygges ved at lægge brændestykker på i par på tværs af laget nedenunder. Inde i midten af brændestykkerne lægges mindre grene og kvas, som er nemmere at tænde op i. Det er også i denne indre midte, at du tænder bålet. Du kan løbende stable flere brændestykker på, så bålet holder i længere tid. Bålet er illustreret herunder.

Pagodebål
  


Berberbålet
Dette bål er smart, fordi det bruger mindre brænde samtidig med, at det brænder over længere tid. Derfor er bålet også den mest CO2-venlige slags. Berberbålet er også særligt godt til at lave mad over. Bålet bygges op som tømmerflåder på tværs af hinanden i 3-4 lag. Ovenpå bygges et lille optændingsbål, og herefter vil bålet brænde nedad. Hvis det går for langsomt, lægges mere brænde ovenpå. Bålet er illustreret herunder.

Berberbålet
 
 

Naturvejleder, Rebild Kommune
Ved spørgsmål - kontakt:

Naturvejleder

isrni@rebild.dk