©  Foto:

Kronhjort

Vidste du at når en kron-kalv bliver født, er den helt fri for nogen lugt? Det giver et smart forsvar mod sultne rovdyr, som ikke kan finde kalven. 

KRONHJORTEN

Familie: Hjortefamilien  

Vægt: Op til 200 kg 

Levevis: Flokdyr. En flok af krondyr kaldes en ”Rudel”

Føde: Planteæder, primært græs og urter 

 

Kronhjorten er Danmarks største vildtlevende hjort. Hjorten, altså hannen, kan veje helt op til 200 kg og hans imponerende gevir kan veje op til 10 kg! 

Hundyrene kaldes hinder og selvom de ikke bliver helt lige så store og heller ikke har noget gevir, så er det dem der bestemmer i rudlen (flokken). Førehinden er altid en ældre, erfaren hind. Hinderne lever hele deres liv i rudlen, hvorimod hjortene holder sig for sig selv udenfor brunsttiden.

 

Brunsttiden 

Hjortene bruger brunsttiden, fra sidst i august til hen i oktober, på at kæmpe om hindernes gunst. Foruden at imponere med gevir og i kamp, så bruger de gamle, dominerende hjorte også en anden teknik- de forsøger at ”dufte dejligt”. I bestemte sølehuller ruller hjortene sig i en blanding af mudder og urin. 

I september kan man om aftenen også være heldige at høre kronhjortenes brøl i den vestlige ende af Rold Skov. Huske at denne del af skoven er privat.


Store men sky

Selvom kronhjortene er store og går i flok, så er de meget sky. Der findes mange krondyr i Rold Skov, men der er ikke mange der har mødt dem. De kan lugte når der kommer mennesker og skynder sig væk. 

Et af de steder, hvor man kan være heldig at se krondyrene, er på Tveden- et åbent areal midt i Rold Skov. Især omkring Skumring er der ofte en rudel der græsser. Husk at lade dyrene færdes i fred og ikke forsøge at komme tæt på.