©  Foto:

Kronhjort

Vidste du, at en kron-kalv er helt fri for lugt, når bliver født? Dette giver et smart forsvar i forhold mod sultne rovdyr, der på grund af den manglende lugt ikke kan finde kalven.

KRONHJORTEN

Familie: Hjortefamilien  

Vægt: Op til 200 kg

Levevis: Flokdyr. En flok af krondyr kaldes en ”Rudel”

Føde: Planteæder, primært græs og urter 

 

Kronhjorten er Danmarks største vildtlevende hjort. Hjorten, altså hannen, kan veje helt op til 200 kg og hans imponerende gevir kan veje op til 10 kg! 

Hundyrene kaldes hinder og selvom de ikke bliver helt lige så store og heller ikke har noget gevir, så er det dem der bestemmer i rudlen (flokken). Førehinden er altid en ældre, erfaren hind. Hinderne lever hele deres liv i rudlen, hvorimod hjortene holder sig for sig selv uden for brunsttiden.

 

Brunsttiden 

Hjortene bruger brunsttiden, fra sidst i august til hen i oktober, på at kæmpe om hindernes gunst. Foruden at imponere med gevir og i kamp, så bruger de gamle, dominerende hjorte også en anden teknik. De forsøger at ”dufte dejligt”. I bestemte sølehuller ruller hjortene sig i en blanding af mudder og urin. 

I september kan man om aftenen være heldige at høre kronhjortenes brøl i den vestlige ende af Rold Skov. Huske at denne del af skoven er privat.


Store men sky

Selvom kronhjortene er store og går i flok, er de meget sky. Der findes mange krondyr i Rold Skov, men der er ikke mange der har mødt dem. De kan lugte, når der kommer mennesker og skynder sig væk. 

Et af de steder, hvor du har gode chancer for at opleve krondyrene, er på Tveden – et åbent område midt i Rold Skov. Især omkring skumringen kan du ofte se en rudel græsse fredeligt. Husk at respektere dyrenes natur og lade dem færdes uforstyrret, uden at forsøge at komme tæt på.