Store Blåkilde

Store Blåkilde er beliggende syd-sydvest for Madum sø.
Den er tidligere blevet betragtet som den vandrigeste af kilderne i Rold Skov området, og dermed Danmarks største. Nyere tids målinger placerer dog Store Blåkilde efter for eksempel Gravlev Kilde, Lille Blåkilde og Ravnkilde.

Vandføringen i hovedkilden er omkring 80 l/sek. Store Blåkildes vandføring bliver visse steder opgivet til 300 l/sek. Dette tal gælder vandføringen for hovedkilden + talrige mindre kilder i hovedkildens afløb og i den nærmeste omegn.

Store Blåkilde er en typisk bassinkilde. Bassinet er nærmest ovalt (ca. 12 m på det bredeste sted og med en dybde på 4-5 m)

Store Blåkildes rene blå farve skyldes, at en del af bunden er lyst sand, hvilket i forbindelse med det klare vand og genskinnet fra den blå himmel, giver kilden den karakteristiske rene blå farve.

Det klare blå vand har sikkert givet kilden sit navn. Navnet kan dog også være afledt af Blotkilde (offerkilde). Endnu i forrige århundrede var det skik, at herremændende fra det nærliggende Villestrup Slot kastede nogle sølvmønter i kilden, inden de red ud på jagt. En mindre skat må ligge der i kildens løb.

Kilden er fredet og i henhold til fredningen, er det strengt forbudt at indsamle dyr, samt at vade i kilden.

 

Del denne side

Opdateret af:

RebildPorten info@rebildporten.dk
 

Kontakt

Adresse

St. Blåkilde
9510 Arden

Fakta

  • Faciliteter

    • Parkeringsplads for busser
  • Type

    • Mose
    • Kilde

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.918177
Latitude : 56.783385