Røverne fra Rold

Historien om Røverne fra Rold går helt tilbage til 1800-tallet. Dengang fandtes der et stort røvernetværk, der hærgede i hele Himmerland. De var berygtede og farlige og bestemt ikke bange for at gøre folk fortræd, for at få det de ville have fat i.

Tre røvere gjorde sig særligt bemærkede.

Bettefanden (1801 – 1870) – eller Johannes Jensen, som han var døbt, var en lille mand på kun 145 cm og med krum ryg. Han var let genkendelig på grund af denne særlige kropsbygning, og det var ikke ligefrem ønskværdigt for en røver, der helst skulle undgå at blive fanget. Han fik sit røvernavn ”Bettefanden” under et røveri, hvor det gik ud over en gammel kone. Han havde fået fat i en koskind, hvor hornene sad på endnu, og med dette over ryggen en mørk aften, brød han ind i den stakkels kones hus. Hun blev naturligvis skræmt fra vid og sans af den krumme skikkelse med horn i panden og i mørket forvekslede hun man med Fanden selv. Af samme årsag lod hun Bettefanden røve sit hus. Selv slap hun uskadt. Ikke alle Bettefandens ofre var så heldige. Da røvernetværket blev opbrudt, blev Bettefanden dømt for 47 forbrydelser og var resten af dine dage tugthusfange på Holmen i København.

Lorentz Meyer (1800-1878) fik opkaldt Røverbandens navn efter sig, da han blev fanget som den første, da røvernetværket blev optrævlet. Det var egentlig Bettefanden, der var bandens leder. Lorentz Meyer var uddannet som skomager, men han havde et vildt natteliv, der kostede mange penge. Pengene fik han fra røverier og indbrud, og han var ligeglad med, hvem ofrene var. Det første begik han endda hos sin egen mester. Det siges om Lorentz Meyer, at han var yderst svær at holde indespærret. Sagnet fortæller, at han altid gik rundt med et stykke metal i munden, som han brugte til at save låsen op med, hver gang han blev spærret inde. Han blev dømt for 82 forbrydelser og til et livsvarigt tugthusslaveri på Holmen i København.

Petrollinen var Lorentz Meyers elskerinde, og hun var bestemt heller ikke et venligt bekendtskab. Også hun var røver – en af de få kvindelige endda – og hun var ikke bange for, at trække kniven frem for at true sine ofre under røverierne. Det vides også, at hun har brændt flere børn på kakkelovnen med fuldt overlæg. Hun blev dømt for 14 forbrydelser og straffen bestod i offentlig piskning eller kagstrygning, som man kaldte det dengang.

Nutidens røvere

Gennem tiden er røverne blevet stærk romantiserede, og møder du dem i dag behøver du hverken være bange for liv eller lemmer. 1800-tallets himmerlandske befolkning ville gøre alt for at undgå de farlige røvere, men i dag er det en stor oplevelse at møde dem. Du kan ligefrem bestille et ”røveri” eller et ”overfald”, dog med en noget mere venskabelig udgang end hvad 1800-tallets ofre oplevede.

Det er i øjeblikket ikke muligt booke et Røveroverfald

Med et overfald af de fæle og utilregnelige røvere kan udflugten eller vandreturen blive en oplevelsen du sent vil glemme.

Røverne huserer altid 3 i en flok. De er ikke altid lige rare, de kan godt være lidt væmmelige og støjende. Helt rene og nystrøgne er de nu heller ikke. De har det med altid at ligge på lur et eller andet sted i skoven og overfalde sagesløse, anstændige folk, der vandrer rundt og nyder naturen.

Møder du dem, må du regne med at bekendtskabet varer 20 til 30 min. Er du rigtig heldig, kan du få dem til at gi’ en lille røverbjesk du kan sunde dig på efter overfaldet.

Du kan også risikere, at løbe ind i en flok på 5-6 røvere ved festlige lejligheder, hvor de kommer og forstyrrer hele selskabet. Ingen kan vide sig sikker – hverken gæsterne eller værten selv – når de fæle røvere dukker uventet op. Man ved aldrig, hvad de kan finde på.

Det kan være en rigtig god ide, at kombinere sådan et overfald med en guide, der kender området og er fortrolig med det.

Røverne kan også bookes til eksempelvis middagsselskaber, konfirmationer, hestevognsture eller lignende.

Arrangementet kan bookes ved:

RebildPorten

Rebildvej 25A, Rebild

9520 Skørping

Tlf. 99 88 90 00/ info@rebildporten.dk  

Røveroverfald med Rold Skov med gallamiddag og øksekast

Du bliver ført ad smalle stier, du risikerer overfald og tilfangetagelse, du føres til røvernes lejr, hvor der konkurreres i øksekast, knivkast, bueskydning samt langsavning, hvorefter middagen bliver serveret ved de store langborde. Maden tilberedes over autentisk jerngryde eller grilles på spid over bål, mens Bettefandens lystne svende og alle røverkællingerne betjener dig på bedste røvermaner. Arrangementet egner sig bedst til større selskaber. Alle kan deltage, og der kan køres helt hen i lejren. Transport med hestevogn kan tilvælges. Praktisk tøj er at foretrække. 

Arrangementet kan bookes ved:

Top Karen og Westernhuset Vivan og Erik Eriksen

Tlf. 98 39 27 16

vivan@roldhoej.dk

 

Røvernes lejr

Mød 3 røvere der i skoven dyb og under trækronerne, fortæller både sandfærdige og ”gode” røverhistorier i skæret ved bålet. Et arrangement der oftest er en anderledes og unik oplevelse for børn og barnlige sjæle i alle aldre.

Arrangementet kan bookes ved:

RebildPorten

Rebildvej 25A, Rebild

9520 Skørping

Tlf. 99 88 90 00/ info@rebildporten.dk  

 

For flere informationer…

… kig forbi RebildPorten eller ring til os og få en snak – så hjælper vi dig med at planlægge lige netop dit arrangementer. Røverne er – for det meste – klar til at overfalde skovens gæster året rundt og døgnet rundt.

Del denne side

Opdateret af:

RebildPorten info@rebildporten.dk
 

Kontakt

Adresse

Rebildvej 25A
9520 Skørping

Telefon

+4599889000

Fakta

  • Tema

    • Kultur og historie
    • For hele familien

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.8435442241602
Latitude : 56.831533966332