På svampejagt i Rold Skov

På svampejagt i Rold Skov

Spisesvampe er i høj kurs i en tid, hvor mad fra naturen igen er blevet en skattet del af familiens køkken. Det er en dejlig aktivitet for hele familien, det giver motion, frisk luft og natur på nært hold og så er det også en jagt med elementer af spænding, konkurence og en lille smule magi. Når du endelig finder det helt rigtige sted med fx store flotte kantareller eller Karl Johan Svampe, er det en stor oplevelse og svampejægere holder ofte de bedste steder for sig selv.

Hvor og hvornår?
Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe - spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.
I de danske Statsskove er der meget frie regler. Ofte er der frihed til at samle de svampe og bær du ønsker. Der kan være opsat skilte med særlig information om indsamling, og dem skal du altid følge.
I de private skove må du færdes fra kl. 7 til solnedgang. Færdslen må kun være
til fods, og du skal følge stierne og de anlagte veje. Du må derfor ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne selvom, at det er der, der oftest er flest svampe. Ophold må ikke finde sted indenfor 150 m. fra beboelses- og driftsbygninger.
Du kan samle svampe hele året, men der er især gode muligheder efter en lang periode med regn. Derfor egner efteråret sig godt til svampejagt. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker - særligt dem, hvor hestene græsser.

Husk - man kan ikke udrydde en svamp ved at plukke den!
Svampe er som isbjerge: 90 % af svampen findes under jorden som fine tråde – svampens mycelium. Det, vi plukker, er svampens frugtlegemer eller formeringsorganer. At plukke svampe svarer altså til at plukke æbler fra et æbletræ. Vi høster blot af naturens frugter. Og det går rent ind i jæger/samler-instinktet dybt i os alle! Men husk alligevel altid at lade sjældne svampe stå, og tag kun dem, du selv skal bruge!

7 gode råd om svampejagt

  1. Spis kun svampe du kender, er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  2. Spis kun godkendte spisesvampe.
  3. Brug kun friske svampe til madlavning,
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Del denne side

Det sker i Rebild

Begivenhedskalender - Det sker i Rebild

Der er rigtig mange arrangementer i Rebild og du kan finde den store oversigt lige her...