Fodnoter, kold krig og sikkerhedspolitik - Foredrag v. Poul Nielson

 

Tidligere energi- og udviklingsminister Poul Nielson (S) sad fra 1960´erne til 1990´erne med sit udgangspunkt i Socialdemokratiet centralt placeret i Folketingets arbejde. Med det som udgangspunkt, vil han til et foredrag på Rold Storkro 14. marts berette om den kolde krig set fra sin stol.

Poul Nielson kommer i foredraget ind på sin egen baggrund og oplevelser som ganske ung.

Han var blandt andet en del af Kampagnen mod Atomvåben i 60’erne; han var som scient. pol. studerende ”sikkerhedspolitisk elev” ved historiker og professor Erling Bjøl; han har arbejdet i Socialdemokratiets forsvars-og sikkerhedspolitiske udvalg; været fuldmægtig i Udenrigsministeriets politiske afdeling; folketingspolitiker og minister samt formand for Socialdemokratiets internationale udvalg i 1970'erne.

Poul Nielsons arbejdsliv har derfor igennem mange år været præget af den kolde krig.

Danmarks position under den kolde krig

Ved foredraget belyser Poul Nielson også Danmarks særlige status i NATO, hvor der altid har været noget, der lignede fodnoter; han fortæller om enhedskommandoen og de faktiske forhold i forhold til at anvende taktiske atomvåben i en konflikt; og om den evige ubalance i diverse forsvarsforlig mellem mål for den militære styrke og selve bevillingerne.

Poul Nielson kommer også ind på hvordan det danske FN-engagement og den danske udviklingspolitik var positivt definerede aktivistiske elementer, som senere blev erstattet af en militært defineret aktivisme, som ikke skal ses i en øst-vest kontekst.

Hvor står vi i dag?

Det store spørgsmål er dog, om vi efter euforien efter murens fald i 1989 nu er tilbage i en situation, hvor Danmark udfylder en rolle i den nære, sikkerhedspolitiske interessevaretagelse - for eksempel i forbindelse med den nordiske balance. Kan Grønland og Færøerne ses som en slags balancerende dansk bidrag til det store strategiske verdensbillede?

Poul Nielson beretter også om, hvordan Danmarks måde at håndtere dette på - helt tilbage til Henrik Kaufmann under krigen og op til i dag - over årene har slidt på rigsfællesskabet. Det er stadig et aktuelt problem, og den øgede storpolitiske og globale fokusering på Arktis betyder, at Danmarks ambitionsniveau mht. ressourcer og engagement er under pres. Er vores selvforståelse sådan, at vi ser os selv som en egentlig nordatlantisk og arktisk aktør?

En del af foredragsrække

Foredraget med Poul Nielson indgår i en række af foredrag, som Nordjyllands Historiske Museum afholder op til åbningen af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigs Museum. Tidligere har blandt andet Generalløjtnant Kjeld Hillingsø og Holger K. Nielsen holdt koldkrigs-foredrag på Rold Storkro.

Dato:
Torsdag 14. marts kl. 19.00-21.00 

Billetpriser:
125 kr. inkl. 10 kr. i online administrationsgebyr.
Billetprisen er inkl. kaffe og kage.

Sted:
Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping

Varighed:
Ca. 2 time

Billetter:
Du kan købe billet ved at vælge dato i kalenderen her til højre. (På mobil i kalenderen herunder). 
Du kan også købe billet på Aalborg Historiske Museum, Algade 48.
Der sælges ikke billetter ved foredraget, og museet forbeholder sig ret til at afvise gæster, der ikke har gyldig billet.

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke

 

Booking

Fodnoter, kold krig og sikkerhedspolitik - Foredrag v. Poul Nielson

Tryk på et tidspunkt herover.
Antal 115,00 DKK
Pris total 0,00 DKK
Samson Travel er teknisk rejsearrangør og medlem af Rejsegarantifonden – nr. 1999 Samson Travel A/S, Havnepladsen 5A, 9900 Frederikshavn, CVR: 31 37 36 62

Nordjyllands Historiske Museum

Nordjyllands Historiske Museum
Kontakt
Nordjyllands Historiske Museum
Algade 48
9000 Aalborg
Tlf. 99 31 74 00
historiskmuseum@aalborg.dk
nordmus.dk
Nordjyllands Historiske Museum